Tack för att du berättade Ulf Westerblad!

12 september 2011 at 0:36

http://svt.se/2.118538/dokumentar

http://svt.se/2.149941/1.2522337/ett_oakta_barn

Ulf Westerblads historia är en gripande berättelse om en pojke som föds som sk oäktning i mitten på fyrtiotalet. Han lämnas bort som spädbarn och blir slutligen placerad på ”idiotanstalt” trots att han är en fullt normal liten kille. Placeras alltså på ett hem med vuxna utvecklingstörda.
Se dokumentären och betänk vilken fin man denne Ulf har blivit. Klok och ödmjuk inför sitt liv och dess fortsättning. Betänk också att det här hände för inte så länge sedan. Jag själv var tio år när Ulf slapp ur den värsta fångenskapen. Socialdemokratin höll vackra tal vid första maj och vid valen. Tage Erlander ansåg att folkhemmet var färdigbyggt och inte hade några skavanker. Ack , dessa politiker som lever utanför det vanliga samhället med förmåner och ett liv så väsenskilt från den stora massan av  vanliga medborgare.
Jag blir ofta arg när jag hör människor sucka över det försvunna folkhemmet i tron att allt var bättre förr. Så var det inte!
Den som ser detta program och kanske lever i tron att den gamla socialdemokratin hade upprättat ett lyckorike redan i början på femtiotalet får nog en smärre chock.
De som drev fram förändringar gjorde ofta detta i ett stort motstånd från partipolitikerna. Professor Karl Grünewald förde i mer än 50 år en enveten kamp mot ”dårhusen” och vann denna kamp sent om sider. Det är bla. honom vi ska tacka för att de ovärdiga anstalterna till slut revs, inte politikerna.

Idag fortsätter han kampen för alla de 305.000 personer som sattes på anstalt. Nuvarande regering med Maria Larsson i spetsen lovade i våras när utredningen om detta dystra kapitel i Sveriges historia lades fram att många skulle få upprättelse och ekonomiskt gottgörelse. Nu blir det tyvärr inte så , de bryter sitt löfte. Politiskt skjuter de sig i foten återigen.
Hederligare och mer framsynt hade varit att en gång för alla fått det här dystra ut ur historien. Socialdemokratin har inte velat ta i det här med tång ens när de hade chansen.
Varför då tillsätta en utredning som slutar i ingenting? Skamligt av de stora blocken i riksdagen!

Annonser

Entry filed under: Frigörelse!, Uncategorized.

Vill du följa med mig till syriens ambassad? Jag är emot all form av vidskepelse!


Arkiv


%d bloggare gillar detta: