Kabul 2012!

19 januari 2012 at 10:30

”KVINNORNA I KABUL Hur skall det gå för Afghanistans kvinnor när de utländska soldaterna i år inleder sin reträtt från Afghanistan? Kommer förtrycket tillbaka eller kan kvinnornas nyvunna rättigheter bevaras?
Lena Scherman och Linda Hörnqvist porträtterar tre kvinnor från olika delar av det afghanska samhället som alla har något gemensamt – deras liv och framtid står nu på spel. Följ parlamentsledamoten Shinkai Karokhail, flyktingen Seddiqa Roshnai och den unga fembarnsmamman Pashtun i deras kamp för överlevnad i det traditionstyngda och patriarkala afghanska samhället.”
http://svt.se/2.107885/

Talibanerna fortsätter att spränga skolor där flickor studerar, hatet mot det kvinnliga könet består. Krigsherrarna vilka delvis sitter i parlamentet är inte ett dugg bättre berättar en kvinna i programmet, de vill inte ha kvinnorna varken där eller i det offentliga livet. De ska vara hemma i  ett närmast fängsligt förvar bevakade av mannen. Vi får följa en ung kvinnas liv i hemmet och man tror inte att det är år 2012!
Genomgående är fruktan över vad som ska hända när styrkorna från bla. Sverige åker hem år 2014. Rädslan för talibanerna är stor särskilt bland kvinnorna som  kommer att förlora allt hopp om sin framtid. 
Trots en bister verklighet i vardagen så har framsteg skett de senaste tio åren just för kvinnor tack vare trupperna från andra länder. Ca 30% flickor kan nu gå i skolan.
En kvinna uttryckte sig drastiskt när hon inför kameran sa att om talibanerna återkom så skulle de hacka henne i små bitar, hennes rädsla är ju tyvärr inte obefogad på något sätt.
De som vill minnas vad som hände för tio år sedan i Kabul har ju på sina näthinnor sprängdåd riktade just mot kvinnor, man minns hängningar av människor som inte hade klätt sig enligt talibanernas klädkod. Män som hade rakat skägget av sig dödades som ogudaktiga osv.

De i Sverige som pläderar för att Sverige och andra länder ska bryta kontraktet med FN och regeringen i Kabul kanske skulle titta på det här programmet och fundera en gång till om det är så klokt att ställa kravet på tidigare återtåg?

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Hjälp de kristna i världen! Vad är konst?


Arkiv


%d bloggare gillar detta: