Nolltolerans !

16 februari 2012 at 21:37

”Nära 3000 rattfyllerier förra året ledde inte till något straff alls, varken fängelse eller böter för föraren. Åklagare väljer systematiskt att inte åtala, trots att både bevis och erkännanden finns.”
http://svt.se/ug/20120213144003/allt_fler_rattfulla_slipper_straff

Uppdrag granskning utför sitt journalistiska uppdrag på ett sätt som vissa tidningar borde ta efter. De avslöjar och påvisar ett Sverige som många inte har en aning om.
När en människa har begått 40 brott på kort tid och åklagaren väljer bort allt utom två tämligen lindriga brott , då är det något fel på lagstiftningen.
Så här har det inte alltid varit, jag minns när ett enda rattfylleribrott ledde till domstol och straff, oftast fängelse en kortare tid. Draget körkort var tämligen obligatoriskt och det sved hårt och den dömde vågade på den tiden sällan köra utan körkort därför att  personen visste då att det skulle bli ett hårdare straff.

Någon gång under de senaste 25 åren måste lagstiftningen ha ändrats på många punkter.
Idag samtalade jag med ett par poliser om den här saken, den ena hade dessutom sett Uppdrag granskning. De berättade att under deras tid som poliser under sex år så hade det fungerat på det sätt som UG berättat.
Min fråga blev då hur de som yrkesmän såg på detta.
Jo, sa de, det är väldigt otillfredställande för oss att för jämnan se hur de vi tar för olika brott  går fria. Det gäller särskilt rattfylla,stulna bilar och narkotikabrott  där åklagarna bara avskriver brotten precis som om de inte hänt. Vad ska allmänheten säga?

I programmet igår tog till och med rattfylleristerna upp denna aspekt och tyckte det var konstigt att de inte blev åtalade och fällda. En kille sa om en fyllekörning genom centrala Göteborg i 150 km/tim som han gjort att det var underligt att han inte fick sitta inne i minst 10 månader för denna.

Poliserna jag samtalade med suckade och sa att det inte känns meningsfyllt ibland att jobba med sådana här ärenden.

Jag kan förstå dem, de jobbar häcken av sig många gånger under stor fara för eget liv och sen blir det inget av det hela.

Jag har försökt ta reda på när lagen skrevs om i vårt land till denna totalt uddlösa lag men detta har jag i skrivande stund misslyckats med att få veta.
Skulle vara tacksam om någon som vet mer om detta kunde skriva ett svar!

Inför total nolltolerans mot alla brott, vi vet att detta är rätt väg. New York har lyckats med detta på ett bra sätt så varför skulle inte vi göra sammaledes.

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Vad har Stockholms politiker lärt av Klara-rivningarna? Hur länge ska grekerna hata Tyskland?


Arkiv


%d bloggare gillar detta: