Vad är en ”hena”?

06 mars 2012 at 11:19

Hena!

 

Vet du vad ett bryne är? Brynsten då? Jo, det är ett ”hene” på gammalt mål från vår tidigare svenska.
Idag finns det många ord som ingen förstår och ofta är det ord för olika arbetsredskap som ingen använder idag.
Ord faller bort och nya kommer in i vårt språk. Mycket eng-amerikanska tillkommer numera både som yrkestitlar (trainee inom tex bank)  liksom ord inom IT. Vi säger ”mail” istället för brev osv. PC-dator är ett utmärkt exempel också hur engelskan kryper in i vårt språk.

Nu försöker bla. jämställdhetsministern lansera ordet ”HEN” ! Inget han eller hon ska finnas kvar.
Nå, där tror jag att de hugger i sten. Ord som kommer in i vårt språk har för det mesta ”smugit” sig in naturligt eftersom det inte funnits något riktigt bra sk svenskt ord. Television blev naturligt för oss att säga . I många andra länder skapade man ord tex i Norge blev det ”fjernsyn” i Island kallas radio för ”kringkastning”!

Nu är det nästan frågan om påbud att barn ska kallas för det sk könsneutrala ”hen”.  Precis som om det skulle förändra skillnaden mellan att naturen skapat oss olika. Jämställdhet borde börja med lika lön för lika arbete till en början. Nu slipper man denna debatt för att istället föra en högljudd ordlek!

Vi har nu i så många år kämpat för att kvinnor och män i samma yrke också ska tjäna lika. Samma sak med de sk ”kvinnoyrkena” , sjuksköterskor,undersköterskor osv, där lönerna ska upp ordentligt till samma nivå som männens tekniklöner.

Det vore tacknämligt om man istället för att märka ord skulle börja göra något åt alla könsorättvisor på vår arbetsmarknad.
De kvinnor som med hetta vill ändra ord i vårt språk borde ägna sig åt betydligt värdefullare krav.
 Vart tog kravet på sex timmars arbetsdag vägen?

Jag tänker inte ägna någon mer tanke åt ordförvrängningen ”hen” , det finns som sagt var betydligt viktigare saker i vår värld att uppmärksamma!

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Put-in borde ha varit put-out! Lenis hårda papper!


Arkiv


%d bloggare gillar detta: