Fy för chassider!

16 april 2012 at 22:39

 
 
 
 

MÅNDAG, APRIL 16, 2012

Fy för långskäggen var de än finns!

 

I det ultraortodoxa judiska samhället Haredi i Jerusalem är kvinnors liv hårt reglerat. All kontakt mellan män och kvinnor på offentlig plats är förbjuden. På de speciella mehadrin-bussarna i kollektivtrafiken får kvinnor bara tillträde till den bakre tredjedelen, den främre delen är reserverad för männen.


Kunskapskanalen visade ikväll en dokumentär från Jerusalem och man tar sig för pannan och suckar djupt. Det är ingen skillnad mellan dessa ”långskägg” av ortodox typ och tex männen i Afghanistan eller Saudiarabien. 
I denna typ av religion så är beröring förbjuden ! Mödrar kan inte ens klappa på sina barn!
http://sv.wikipedia.org/wiki/Chassidism
Det är ju ingen ny lära detta med att vara Chassid utan den har funnits länge.
I Jerusalem tar man över hus efter hus, trakasserar grannarna som inte är ortodoxa ända tills de flyttar. Hotar om inte annat fungerar och är beredda att använda våld.
Många bosättare är chassider med vapen i hand.
Det var riktigt otäckt att se hur dessa agressiva män verbalt gav sig på andra på bussen. Det blev hotfullt när någon säger emot dem.

 Inom ortodoxa familjer gifter sig inte kvinnan fritt utan fadern utser vem hon ska gifta sig med. Om en kvinna gifter sig med en ickereligiös så förkastas hon av hela släkten. Oficiellt  är hon död och man ordnar likvaka i en vecka. Ingen får tala med henne mer !
Värre mansförtryck får man leta efter på jorden och  vissa muslimer har tagit över dessa judars lära!  När man läser Koranen så ser man likheter mellan ortodox lära, läs gamla testamentet och se likheterna. Muhammed hade varit i kontakt med judar i många år och hört och lärt av deras lära.
Sedan är det ju som vanligt en tolkningsfråga. Inom alla religioner så uppstår det olika riktningar och tyvärr leder det ofta till att man mördar varandra i Guds namn.
Irak har under flera år haft rena rama kriget mellan olika religiösa riktningar. Då hjälper det inte med vad som står i alla Heliga skrifter. Du får inte döda!

Vad gäller Israel så får man hoppas att flertalet orkar att hålla dessa extremister stången ! 

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Det finns för många mördare i världen! Breivik talar!


Arkiv


%d bloggare gillar detta: