Det är en njutning att läsa Håkan Arvidssons texter!

11 juni 2012 at 17:11

En utmärkt recension av Håkan Arvidsson
http://www.svd.se/kultur/understrecket/lang-process-bakom-krisen-for-socialdemokratin_7263209.svd

”Vad var det då som fick socialdemokratin att tappa luften och förlora fotfästet? Hamilton går i sin bok igenom en lång rad socialdemokratiska misstag, alltifrån en havererad skolpolitik till en lika hjälplös energipolitik och han hinner också med att diskutera järnvägseländet. Utan tvivel har han i likhet med Feldt flera poänger och goda iakttagelser, och han når långt i sitt försök att klargöra vad som urholkade socialdemokratins förtroende. Ändå lyckas varken han eller Feldt att helt fånga vad det är i partiets inre liv som brustit och som inte bara lett till ett sjunkande förtroende utan också ett underminerat självförtroende även om Hamilton likväl kommer ett ganska långt stycke på vägen.”

Jag har alltid uppskattat Håkan Arvidsson och har följt honom ända sedan sextiotalet då han var röd vänster liksom jag!
Men han har alltid varit en klok man som har resonerat sig fram om tankar och politik. Nu recenserar han ofta olika böcker i Svd med den äran. Det är det skrivna ordet när det är som bäst!

Jag skulle vilja tillägga ett par saker som nästan aldrig tas upp i samband med socialdemokratins kris.
1969 utbröt det strejk i Malmfälten uppe i Norrbotten. Arbetarna hade fått nog av det statliga bolagets behandling med stora hälsorisker i form av gaser och annat skit. Facket fick ställas åt sidan och strejken var ”vild” . En olaglig strejk och den tidens socialdemokrater med Olof Palme i spetsen förstod ingenting utan uppfattade nästan strejken som ett angrepp på dem. ( Vilket det också i viss mån var)
Vad de inte förstod var att hela Sveriges arbetare stod på de strejkandes sida. Massor med pengar till dem samlades in överallt med lätthet.

SAP inledde ett fult mullvadsarbete där också vissa inom vänsterpartiet deltog. Allt som hände de här månaderna satte djupa spår inom många av oss arbetare.
Förtroendet på sikt för LO och SAP skadades redan då och jag är övertygad om att detta finns med i bakgrunden ända in i dag.

Miljöpolitiken var under många år liksom alla nedläggningar av järnvägar en akilleshäl för socialdemokratin vilket har fått många att överge partiet till förmån för MP.

Den undermåliga politiken vad gäller järnvägen ser vi idag resultatet av och det är mycket svårt att bygga ikapp fyrtio års försyndelser.

Men tack Håkan Arvidsson för allt du har givit oss under åren och vi vill fortsätta att läsa dina ord i många år än!

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Appar på Spotify Vem är egentligen rasist?


Arkiv


%d bloggare gillar detta: