Sveriges Radio är på fel väg!

23 juni 2012 at 8:05

Eldorado försvinner från programtablån!

 

P2 chefen Elle-Kari Höjeberg har via mail meddelat att Kjell Alinges program Eldorado utgår  från årsskiftet.
Kanalen ska renodlas sägs det vidare i mailet och med det menas att man tar bort en programpunkt med annorlunda musik på samma sätt som man avskaffat jazzen i Sveriges Radio.
Vi är över en miljon människor i detta land som är uppfödda med jazz i våra öron, vi betalar licens för att kunna lyssna på radio men vad erbjuds vi?
Inte enda kanal finns ens i dessa tider då det skulle gå alldeles utmärkt att sända tex över internet.
I många år har man från SR arbetat på att likrikta musiken i vår radio till skillnad mot andra länders radio. Tex både Danmarks Radio och Norges Radio har kanaler som sänder jazz dygnets 24 timmar. De uppvisar en mångfald på ett sätt som vi aldrig någonsin har skådat i Sverige.
Vem minns inte striden om musiken när Radio Nord började sända? Innan dess fanns ingen sk melodiradio i SR. De tvingades av piratradion att hastigt sätta igång sina musiksändningar även om det mest blev skvalmusik.
Idag har samtliga kanaler utom P2 en inriktning på eng-språkig rock och schlagermusik för unga ! Mitt i natten kan hårdrocken yla ut ur P3-P4 som samsänder.
Det finns sannerligen ingen brist på jazzinspelningar i världen att tillgå, enbart Louis Armstrong har spelat in ca 4000 låtar , med andra ord så är det inte detta som är problemet utan det ligger på en annan nivå.

Det stora kommersiella bolaget Sky-radio har för närvarande två sändare med enbart jazz, den ena sänder jazz från 20-40-talet och den andra sk Be-bop radion sänder jazzen från 40-talet och framåt.
Norge och Danmark blandar sina sändningar med alla typer av jazz. Det finns på internet hundratals jazz-sändare idag och det visar att i andra länder tar man vara på detta stora kulturarv till skillnad mot Sveriges Radio!
Det måste frodas en slags ungdomsnoja inom SR eftersom man tillgodoser enbart unga människors musikbehov utan hänsyn till att vårt samhälle består av individer i skilda åldrar.

SR bidrar till att den unga generationen likriktas på samma sätt som skolorna har gjort de unga historielösa. Om man redan från början låtit tex jazzen finnas kvar i blandningen av musik på P3 eller P4 så hade den inte varit en ”främmande” musik för dessa idag.

Det pågår debatter bland Sveriges sk kulturarbetare men aldrig att de kan höja näsan från sina Marx o Leninverk och bidra till att jazzen åter får leva i vårt land!
De som har tillgång till dagens tidningar och kultursidor är fullkomligt tysta över vad som skett inom SR.Varför? Vill ni inte reta era polare på SR?

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Turning Torso! Mitt liv under några år!


Arkiv


%d bloggare gillar detta: