Romers kultur skapar svårigheter!

24 november 2012 at 11:55

lördag, november 24, 2012

Utanförsskap!

http://www.svd.se/kultur/500-ar-av-utanforskap-for-romerna_7696758.svd

Ricki Neuman har i många artiklar genom åren belyst romers situation i vårt land på ett förtjänstfullt sätt. Det finns fördomar och hat sedan århundranden som inte tvättas bort så lätt.
Jag minns en arbetskamrat på 70-talet , tillika stark socialdemokrat som nästan spottade ut ordet zigenare. ”De är tjuvar allihopa” påstod han medan jag ruskade på huvudet åt hans tirader. Jag trodde på den tiden att de som stod för den sk arbetarrörelsens värderingar skulle vara fria från dessa fördomar. Ack ja, så blåögd jag var.
Assar Oredsson hette nationalsocialisternas ledare i Sverige på den tiden. I ett brev till mig suckade han och sa att tyvärr så var hans parti litet, vi har våra främsta sympatisörer inom sossarna!
Under årens lopp så har jag stött på åtskilliga mycket reaktionära individer just inom socialdemokratin så kanske hade Assar rätt i sina gissningar?
I Malmö blev jag genom mitt boende i Rosengård nära åskådare till en stor romsk bosättning och det var ju missär på många sätt.Kriminaliteten var ju mycket stor och barnens skolgång rena katastrofen. Narkotikan spred sig bland de unga männen som en farsot.
Ricki Neuman redovisar allt detta och det stora sk utanförskapet som finns.
Men han missar en del fakta, det ska ju vara två till att dansa tango.

Romers kultur är tyvärr nästan oförenlig med västerlandets kultur i många frågor. Misstänksamheten mot oss andra i samhället är mycket stor eftersom de anser att vi är ”orena”!
Deras egna fördomar just omkring detta med renhet skapar motsättningar till grannar osv.
Jag hittade ett skolarbete om ”zigenare” som denna elev genomgående kallar romerna enligt de gamla benämningarna men jag länkar ändå till detta inlägg eftersom det i huvudsak ändå beskriver de problem som finns . Och jag säger det en gång till , man måste vara två för att dansa tango!
http://skolarbete.nu/skolarbeten/zigenare/

När det gäller sjukvård så kolliderar ”kulturerna” , romer vill av hävd att alla släktingar ska kunna sitta med den sjuka men svensk sjukvård går ej med på detta. Speciella rum skulle i så fall behövas som skulle rymma upp till 30 personer.
Ett problem som fanns i Rosengård var vid dödsfall , då ville inte familjen bo kvar i lägenheten utan krävde en ny där man garanterade att ingen hade avlidit tidigare.
Nu har det gått åtskilliga år och jag kan bara hoppas att romerna i gemen har lämnat detta synsätt.

Gamla kulturella regelverk börjar mer än någonsin att synas i Europa, vi hade kämpat oss bort från inhemsk vidskepelse med framgång i Sverige men tyvärr så börjar vårt samhälle att tillåta vidskepelse återigen.
De som drabbas värst är ju kvinnorna som stillatigande måste finnas sig i att männen bibehåller sin total- makt över dem.
Könsapartheid är mer vanligt nu och så har vi inte haft det i Sverige på många år!
Jag behöver bara påminna om att skollagen föreskriver lika behandling av alla elever men på många skolor följer man inte detta. Se bara på antalet elever (flickor) som inte kan simma. Som inte deltar i all undervisning osv därför att föräldrarna motsätter sig viss undervisning som dock är fastslagen i all svensk skola.
Ja, det finns mycket man kan säga i detta ämne men man måste redovisa från bägge hållen om man ska kunna åtgärda problem. Det går inte bara att påstå att den o den gruppen är diskriminerad utan att också redovisa de svårigheter som finns i andra gruppers egna kulturer och vanor!

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Inget för razzar att läsa! Talibaner!


Arkiv


%d bloggare gillar detta: