Morot eller piska, var god välj!

09 december 2012 at 14:21

Allting har två sidor , sa Mao!

Vad vi än stöter på här på jordklotet så stämmer Maos tes . Jag tänker på miljön som nu har penetrerats på det stora mötet i Doha. De talar  stort om att jordens folk måste ändra inriktning på hur vi lever. Samtidigt så utvecklar man ännu mer miljöförstörande bilar, flygresor osv.
Om beräkningarna håller så kommer havet att stiga med minst två meter inom kanske 50 år. Öar, låglänta länder kommer att försvinna i vattenmassorna. Skåne kommer liksom delar av Danmark att översvämmas.

Fattiga länder som Kina och Indien vill inte stoppa sin industri utan anser att de har rätt till samma välstånd som vi i väst. Vem kan säga emot dem?

Svenskar flyger förfärligt mycket på långa resor till Thailand och Indien, ca 550.000 svenskar flyger varje år till dessa länder som turister. Det totala resande med flyg  vet jag ej men i alla sk utvecklade länder så flygs det mycket. Vår bilism ligger ju i topp också om man jämför med andra länder.

Det ser dystert ut och handen på hjärtat, vilka uppoffringar vill du själv göra när det tex gäller dina solsemestrar? Är DU beredd att sälja bilen och åka kollektivt?

Fakta är att på många orter så har just bilen dödat den kollektiva trafiken. Under 50-60-talet så la den socialdemokratiska regeringen ner massor med järnväg och började bygga oerhört många nya vägar för att rulla ut den privata bilismen. Bensinbolagen tryckte på och arbetarklassen såg fram emot att äga en egen bil som de vårdade ömt nästan som en medlem i familjen. Inte fan brydde sig någon om att man la ner järnvägen!

Om nu allt fler ställer sin bil och kräver tillgång till bussar och tåg så måste samhället förr eller senare  också tillgodose detta krav. Miljön kräver dessutom sådana lösningar i allt större grad.
 Snabbtåg måste också byggas för att kunna konkurrera med flyget. Billiga transporter där staten går in och styr med hjälp av biljettpriset! Morot och piska!

Entry filed under: Uncategorized. Tags: , , .

Ska de extrema männen ta över i Egypten! Slussen!


Arkiv


%d bloggare gillar detta: