Lasse Werner död 77 år gammal!

12 januari 2013 at 14:24

lördag, januari 12, 2013

Lars Werner död!

 

Jag var medlem i Vpk i många år och samtidigt aktivist inom DFFG ( De förenade fnl-grupperna) och det var inte så populärt hos de flesta vänsterpartister.
Jag minns en stor konferans i Eskilstuna där Lars Werner skulle vara talare. Innan han anlände så försökte jag få in pengar till FNL genom den insamlingsbössa jag hade med mig men det blev verkligen ett klent resultat.

När så Lars anlände så såg han min bössa och sa högt och tydligt: ”Självklart att man ska stödja FNL” och så halade han fram plånboken och tog fram 20 spänn som då var mycket pengar.
Det kändes bra för mig detta och jag såg i andras ansikten att de blev lite stukade. Några lade sedan i pengar  i min bössa också.
Lars Werner var det lätt att tala med! En öppen kille som var snäll men tyvärr som inte kunde förändra  partiet från sitt beroende och beundran av Sovjet.

Partiets olika möten med diktaturens kreatur var många och man tog emot pengar och annat stöd från olika länder inom östblocket.

Nästa gång jag stötte på Lars Werner var nere i Malmö där han skulle vara talare på 1 maj i Folkets park. Då hade rykten om att hans privatliv inte var så bra med mycket alkohol för jämnan innanför västen och sådant är ju alltid trist att höra.
När jag så mötte honom i parken när han släntrade in efter att ha varit ”försvunnen” för partifolket så sa han till mig att han varit i Köpenhamn bland vänner. Tyvärr märktes detta också påtagligt men han höll sitt tal ändå och klarade det fint.
Spriten kan ta den bästa när det vill sig illa och det är allt för många inom vpk som har gått den vägen.
Vanorna inom de sk broderpartierna kantades av alkohol i mängder överallt.
En vän till mig som arbetat som ombudsman för ungdomsförbundet berättade att första dagen de kom till något socialistiskt land så fanns spriten med redan från första stund.
DDR försåg många med billig alkohol över sin ambassad på samma sätt som Sovjets ambassad försåg Jan Guillou med alkohol i många år!

Ett trist kapitel i svensk partihistoria och Lars Werner försökte men misslyckades att demokratisera vpk, de höll fast vid Sovjetblocket ända tills de gick under.
Det hade varit ärofullt   om partiet förmått förändras på ett mycket tidigare stadium så denna omvändelse under galgen har aldrig imponerat på mig.

Som person var Lars Werner mycket bra med ett stort hjärta och han var omtyckt av många även utanför partiet. Lars blev 77 år!

Entry filed under: Uncategorized.

Hur många? Sverige in i NATO omgående!


Arkiv


%d bloggare gillar detta: