Prag 1968.

20 augusti 2014 at 17:58

I morgon är det 46 år sedan Prag invaderades!
Jag blev medlem i vänsterpartiet K (VPK) och året var 1966 men främst var jag aktiv inom dåvarande ungdomsförbundet VUF (vänsterns ungdomsförbund). Anders Carlberg var vår ordförande !
Vad jag märkte på en gång var att det rådde starka motsättningar mellan de unga och de gamla kommunisterna i vpk.
När det gällde tex Vietnamkriget så var vi unga förutom det partipolitiska också medlemmar i DFFG.
(De förenade fnl-grupperna)
Vi hade till skillnad mot kommunisterna pekat ut USA som huvudfienden och ansåg att allt stöd skulle gå till FNL i Vietnam på deras egna villkor.
VPK däremot hade som slogan ”Fred i Vietnam” och var med i en annan Vietnamrörelse ihop med div, sossar som tex Birgitta Dahl. De startade lotterier där avkastningen skulle delas lika mellan Nord och SydVietnam.
När vi kommer fram till 1968 så vidgades klyftorna ännu mer mellan ungdomsförbundet och moderpartiet. Vi unga tog klar ställning för Tjeckoslovakiens försök under Dubcek som partiledare att skapa en socialism med ” mänskligt ” ansikte. Alltså ett demokratiskt sätt att bedriva politik. Yttrandefrihet, tryckfrihet skulle vara grunden för denna socialism.
När så Sovjet-Ryssland den 21 augusti invaderade Tjeckoslovakien så blev det kaos inom vpk men inte i ungdomsförbundet. Vi gick ut i hela Sverige den 21 aug med stora demonstrationer och visade vårt stöd för det tjeckiska partiet och dess ledning.
I Eskilstuna där jag då bodde så gick inte en enda av de gamla kommunisterna med i vår stora demonstration. Nej , de stod bredvid och hytte med näven åt oss. En gammal man vid namn Martin Rytterlund som varit med i partiet i många år grät öppet över vårt ”ofog” och ropade efter oss: ” Sovjet befriade oss från nazismen” !

För oss var vårt ställningstagande självklart 1968 . VPK hade inget ungdomsförbund lite senare då vuf las ner. Vissa gick till MLK (bla Gudrun Schyman) och andra gick till FK (bla Anders Carlberg).
(MLK= Marxistleninistiska kampförbundet och FK= Förbundet Kommunist).

1968 års vänster hade trots drömmar om proletariates diktatur ändå något friskt inom sig i och med att man insåg att Sovjet-kommunismen byggde på förtryck och fängelser.
Ställningstagandet för Pragvåren blev inför framtiden en vaccinering mot odemokratiska handlingar och tankar.
Dagens vänster har föga med den gamla 68-vänstern att skaffa, de hyllar tvärtemot oss diktatoriska handlingar av olika slag. De förstör och är allmänt otrevliga i diskussioner offentligt. Hotar som de värsta fascister andra med uppfattningar de inte gillar.
De liknar mer och mer Mussolinis svartskjortor!Helsinki_demonstration_against_the_invasion_of_Czechoslovakia_in_1968

dubcek

Posted by Bo Hogrelius at

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Lyssna på Nalin! Nedskräpning!


Arkiv


%d bloggare gillar detta: