Det onödiga kriget!

30 april 2015 at 10:10

Ett orättfärdigt (och onödigt krig)!

Nu har fyrtio år gått sedan kriget förlorades av USA mot det Vietnamesiska folket. Så mycken död och förintelse under så många år och sedan snöpligt bara behöva dra hem sina trupper.
USA skulle naturligtvis aldrig dragits in i ett krig efter att Frankrike förlorade sitt krig över sitt gamla rike . Över hela världen blev det omöjligt med dessa kolonier som tillhörde det förflutna, vem vill styras av en överhöghet från andra länder?
Sången ovan heter ”Befria södern” och sjöngs av oss ”FNL-are” efter varje offentligt möte vi höll och de var många under åren 1965-1975.
I ur och skur , vinter som sommar så stod jag och mina kamrater på gator och torg och agiterade och samlade in pengar till Vietnams folk.
I början mötte vi motstånd, glåpord, spott och spe men det vek undan mot slutet av 60-talet. TV:s genomslagskraft var stor på den tiden, man fick in kriget i sitt vardagsrum på ett sätt som man aldrig tidigare hade haft.
Bilder i pressen bidrog också att vända svenska folkets rätt ljumma inställning, se här tex:

Den här bilden sågs världen över och väckte avsky men bilden hade också en historia som man inte berättade om då.
Den unge mannen hette Nguyen Van Lem och var civil trots att han egentligen var soldat och i alla krig så brukar man skjutas när man själv hade dödat många. Mannen som skjuter hade precis fått hela sin familj mördad av den unga mannen och skytten var då polischef.
Men vi visste ingenting om detta liksom de flesta i världen som såg bilden.Nästa musikstycke är bottennappet i FNL-gruppernas historia, man var så uppfylld av segern i Vietnam så man såg inte vad Pol Pots soldater var på gång att uträtta i Kambodja. Folkmordet i Kambodja pågick ända till Vietnam mot Kinas vilja gick in i Kambodja och stoppade dessa slaktare.   https://youtu.be/b8pTVAz28Z
En rörelses slut kunde inte bli mer beklämmande att vara med om tack vare denna förblindelse. När man tappar de kritiska ögonen och låter sig bjudas på resor där värdarna bara visar en del av landet och döljer morden effektivt ger också en fadd smak i munnen. Så slutade tyvärr FNL-rörelsen med dess ledning och mäster Myrdal i bakgrunden.

PS Apropå bilden med skjutningen så bidrar tex Svd idag med myten om bilden, ”den kallsinniga” avrättningen står det under fotot. Per Liljas text späder på myten om ”den oskyldiga” Lem. Dåliga journalister som inte orkar att gräva efter fakta.Inte ens Svd kan hålla sig till fakta och det är allvarliga att man släpper igenom ett rep. på detta sätt!

Annonser

Entry filed under: Uncategorized.

Beväpna kurderna! Proletären-lögntidningen!


Arkiv


%d bloggare gillar detta: